MK Prosopsis

Timocco

To  Timocco  είναι βραβευμένο πακέτο διαδραστικών παιχνιδιών με τεχνολογία ανίχνευσης των κινήσεων των χεριών

Δημιουργήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα να εξασκηθούν και να βελτιώσουν  κινητικές και γνωστικές δεξιότητες

Το πακέτο TIMOCCO περιέχει μία κάμερα η οποία μέσω του λογισμικού που περιέχεται στο πακέτο αλληλεπιδρά με τον υπολογιστή σας. Επίσης στο πακέτο περιλαμβάνονται 3 ανιχνεύσιμα(από την κάμερα) γάντια  καθώς και 5 παιχνίδια. Φορώντας τα γάντια, το παιδί έχει τη δυνατότητα να παίξει διαδραστικά τα παιχνίδια κίνησης στον υπολογιστή.

Τα παιχνίδια είναι σχεδιασμένα από ειδικούς στην ανάπτυξη των παιδιών και ικανά να αυξάνουν το κίνητρο των ατόμων για σωματική και νοητική δραστηριότητα, με ένα διασκεδαστικό, συναρπαστικό τρόπο. Απευθύνονται τόσο στην οικογένεια του ατόμου, όσο και στον εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, τον ψυχολόγο, τον ειδικό παιδαγωγό, το δάσκαλο ή νηπιαγωγό, κλπ.

 

Οι θεραπευτές, εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να προσαρμόσουν τα παιχνίδια ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ατόμου

Σε όλα τα παιχνίδια συμμετέχει ο ίδιος χαρακτήρας (Timocco το φιλικό μαϊμουδάκι). Σε κάθε δραστηριότητα το παιδί ελέγχει όλες τις κινήσεις του Timocco στην οθόνη, και είναι σε θέση να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών περιβαλλόντων, όπως το σπίτι, την αυλή, την παραλία ή ακόμα και τον ουρανό, και να διασκεδάσει πιάνοντας φρούτα που πέφτουν ή σκάζοντας μπαλόνια!

Κάθε παιχνίδι εστιάζει σε διαφορετικές κινητικές και γνωστικές δεξιότητες, όπως η στάση σώματος, ο αμφίπλευρος συντονισμός, η διάβαση της μέσης γραμμής του σώματος, ο οπτικο-κινητικός συντονισμός, η οπτική διάκριση κ.λπ., ενώ το κάθε παιχνίδι-δραστηριότητα μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με το αναπτυξιακό στάδιο του ατόμου, τις τυχών ιδιαίτερες ανάγκες του και το ρυθμό της προόδου του!!!

Χαρακτηριστικά όπως η διάρκεια των παιχνιδιών-δραστηριοτήτων, η ταχύτητα, ο αριθμός των ερεθισμάτων, η εμφάνιση  παρεμβολών που αποσπούν την προσοχή και άλλες παράμετροι είναι εύκολα προσαρμόσιμα, και το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις του ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των σφαλμάτων, των επιτυχιών και της κίνησης των χεριών.

Το πακέτο παιχνιδιών “Μεγαλώνοντας με το Timocco” αναπτύχθηκε υπό την αυστηρή καθοδήγηση εργοθεραπευτών ειδικών στον τομέα της ανάπτυξης και ψυχολογίας του παιδιού. Η πρωτοποριακή τεχνολογία παρακολούθησης και η επαγγελματική εξέλιξη των παιχνιδιών-δραστηριοτήτων καθιστά το Timocco την μόνη υπάρχουσα διαδραστική πλατφόρμα που είναι ικανή να ικανοποιήσει τις διαφορετικές ανάγκες της αξιολόγησης και ανάπτυξης του ατόμου στο σημερινό περιβάλλον.

 

 

Το TIMOCCO είναι κατάλληλο κυρίως για παιδιά 3-8 ετών. Χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανάπτυξης και αποκατάστασης σε κλινικές, σχολεία και σπίτια σε όλο τον κόσμο, σε παιδιά με:

 • Εγκεφαλική παράλυση (ΕΠ)
 • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ)
 • ΔΕΠ-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
 • Αναπτυξιακή διαταραχή του κινητικού συντονισμού (ΑΔΚΣ)
 • Δυσπραξία
 • Διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ)
 • Υποτονία
 • Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ)
 • Άλλες διαταραχές

 

Εγκεφαλική Παράλυση (ΕΠ)

Το ΤIMOCCO μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με ΕΠ και δυσκολίες στα άνω άκρα να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα στα χέρια. Ο θεραπευτής μπορεί να επιλέξει κάποιο παιχνίδι που απαιτεί τη χρήση και των δύο χεριών μαζί, ή να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα άνω άκρο.

Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συγκεντρώνονται έντονα παίζοντας με το TIMOCCO. Η χρήση του σε θεραπευτικό περιβάλλον δείχνει ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένα ακόμη και μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Πιο συγκεκριμένα, μετά από μια συνεδρία με το TIMOCCO, βρίσκουν ευκολότερο το να συγκεντρώνονται σε μια επαγωγική δραστηριότητα και παραμένουν συγκεντρωμένα για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Το TIMOCCO επιτρέπει στο θεραπευτή να ελέγχει το φόντο του περιβάλλοντος του παιχνιδιού, προσδιορίζοντας τον αριθμό των ερεθισμάτων, των περισπασμών, καθώς και την ένταση του ήχου.
Τα βασικά πλεονεκτήματα του TIMOCCO σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι:

 • Εκμάθηση και απορρόφηση νέων κινητικών προτύπων
 • Εξέλιξη αφαιρετικής σκέψης και δεξιοτήτων δράσης-αντίδρασης υψηλού επιπέδου
 • Βελτίωση οπτικο-κινητικού συντονισμού
 • Βελτίωση προσήλωσης και κατανόησης των κανόνων του παιχνιδιού
 • Ενθάρρυνση δραστηριοτήτων και επίγνωσης του σώματος σε ανοιχτούς χώρους

Αναπτυξιακή Διαταραχή του Κινητικού Συντονισμού (ΑΔΚΣ)

Τα παιδιά με ΑΔΚΣ βρίσκουν στα παιχνίδια του TIMOCCO ένα μοναδικό περιβάλλον κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι χωρίς να απογοητεύονται, λαμβάνοντας πολλή θετική ανταπόκριση. Μπορούν να δοκιμάσουν τον εαυτό τους σε μικρά βήματα και να νιώσουν ικανοποίηση από τη βελτίωσή τους σε μια συναρπαστική και διασκεδαστική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν σημαντικές δεξιότητες.
Παίζοντας με τα δυο χέρια ψηλά στον αέρα ενδυναμώνουν τους ώμους και τα άνω άκρα, και σκάζοντας της σαπουνόφουσκες βελτιώνουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τα δύο χέρια με τη σωστή σειρά και με καλό αμφίπλευρο συντονισμό.

Μαθησιακές Διαταραχές (ΜΔ)

Το TIMOCCO παρέχει στα παιδιά μια μοναδική εμπειρία βιωματικής μάθησης. Τα παιχνίδια τα ενθαρρύνουν να μαθαίνουν μέσα από τις κινήσεις, εξασφαλίζοντας την πλήρη ενεργή συμμετοχή τους στη μαθησιακή δραστηριότητα. Το παιδί αποκτά έτσι μαθησιακές ικανότητες και δημιουργεί γερά θεμέλια μάθησης για τα επόμενα χρόνια. 

Άλλες Κινητικές Δεξιότητες που αποκτούνται με τη χρήση του TIMOCCO:

Κινητικός έλεγχος 
Η πλατφόρμα διαδραστικών παιχνιδιών  TIMOCCO απαιτεί το παιδί να έχει τον έλεγχο. Σε ορισμένες από τις δραστηριότητες, οι κινήσεις των χεριών πρέπει να είναι ακριβείς, ώστε να πετύχουν. Το παιδί μαθαίνει ως εκ τούτου να ελέγχει τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Μυϊκός τόνος, στάση σώματος και ωμική ζώνη 
Όταν τα παιδιά παίζουν τα διαδραστικά παιχνίδια του πακέτου  TIMOCCO πρέπει να κρατήσουν τα χέρια τους στον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο εργάζονται πραγματικά σκληρά ενάντια στη βαρύτητα, βελτιώνουν τον μυϊκό τόνο και ενισχύουν την ωμική ζώνη τους ζώνη. Δεδομένου ότι το κίνητρο των παιδιών για το παιχνίδι είναι πολύ υψηλό, όχι μόνο τα χέρια που εμπλέκονται στη δραστηριότητα, αλλά και ολόκληρη η στάση του σώματος βελτιώνεται.
Εύρος κίνησης
Όταν τα παιδιά παίζουν τα διαδραστικά παιχνίδια του πακέτου TIMOCCO, υιοθετούν μια στάση σώματος η οποία επιτρέπει μέγιστο εύρος κίνησης. Στόχος του παιδιού είναι να φτάσει τα αντικείμενα στις γωνίες της οθόνης, μια δραστηριότητα που προκαλεί και βελτιώνει  το εύρος κίνησης των άνω άκρων.
Μία καινοτόμα πατέντα διασφαλίζει ότι οι επιλογές κλιμάκωσης του παιχνιδιού μπορούν να προσαρμοστούν στο συγκεκριμένο εύρος κίνησης του παιδιού, ανεξάρτητα αν αυτό χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, ή στέκεται μπροστά από την οθόνη.
Πέρασμα μέσης γραμμής
Μερικά από τα παιχνίδια ενθαρρύνουν τα παιδιά να διασχίσουν την μέση γραμμή του σώματός τους με τα χέρια τους. Σε ένα παιχνίδι, για παράδειγμα, το παιδί πρέπει να συλλέγει διάφορα φρούτα που πέφτουν από τον ουρανό, και να τα βάζει στο σωστό καλάθι. Ένα φρούτο που έρχεται από την επάνω αριστερή πλευρά της οθόνης, μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στο καλάθι που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Για να το καταφέρει αυτό, το παιδί πρέπει να διασχίσει τη μέση γραμμή του σώματος με τα χέρια, σύμφωνα με τις καθορισμένες ρυθμίσεις.
Επίγνωση του σώματος
Παίζοντας τα διαφορετικά παιχνίδια, το παιδί πρέπει να γνωρίζει τη θέση των χεριών του κατά τη διάρκεια όλου του παιχνιδιού. Η κίνηση του σώματος του παιδιού που παρουσιάζεται στην οθόνη επηρεάζει την απόδοση. Ως εκ τούτου, το παιδί πρέπει να ελέγχει τη θέση του σώματός του σε σχέση με την εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη.
Αμφίπλευρος συντονισμός
Για να σκάσει τις σαπουνόφουσκες ή να βάψει το άλμπουμ φωτογραφιών, το παιδί πρέπει να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια με ένα συγχρονισμένο τρόπο. Η δράση αυτή με τα δύο χέρια  που παραμένουν ενωμένα βελτιώνει τον αμφίπλευρο συντονισμό του παιδιού.
Οπτικο-κινητικός συντονισμός
Το παιδί πρέπει να έχει επίγνωση της θέσης των χεριών του σε σχέση με τα αντικείμενα που πρέπει να προσεγγίσει. Οι κινήσεις των χεριών πρέπει να συντονίζονται με τα αντικείμενα στην οθόνη και το παιδί πρέπει να μάθει πώς να αντιδρά στις αλλαγές του ρυθμού και θέσης των ερεθισμάτων.
Ισορροπία 
Το πακέτο διαδραστικών παιχνιδιών TIMOCCO επιτρέπει στο θεραπευτή να ελέγξει τη θέση των ερεθισμάτων στα σχετικά παιχνίδια. Τα ερεθίσματα που εμφανίζονται στο κέντρο της οθόνης απαιτούν λιγότερες κινήσεις του σώματος προς τα πλάγια, ενώ τα αντικείμενα που βρίσκονται στην άκρη της οθόνης ενθαρρύνουν το παιδί να διαταράξει την ισορροπία του, χάνοντας το κέντρο βάρους.
Ταχύτητα αντίδρασης
Το πακέτο διαδραστικών παιχνιδιών TIMOCCO απαιτεί το παιδί να αντιδρά συνεχώς στις αλλαγές του ρυθμού των ερεθισμάτων. Ο θεραπευτής μπορεί να προσαρμόσει το ρυθμό στις ειδικές ανάγκες του κάθε παιδιού. Με αυτό τον τρόπο, τα επίπεδο δυσκολίας μπορούν να κλιμακώνονται, και το παιδί έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει το χρόνο αντίδρασης του με έναν ενθαρρυντικό και βιωματικό τρόπο.

Άλλες γνωστικές δεξιότητες που αποκτούνται με τη χρήση του TIMOCCO:

Οπτική αντίληψη και διάκριση
Μερικές από τις δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά παίζοντας τα διαδραστικά παιχνίδια  του  TIMOCCO είναι η διάκριση μεταξύ των διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων ή μεταξύ σχετικών ερεθισμάτων.
Κατηγοριοποίηση
Χρησιμοποιώντας το πακέτο διαδραστικών παιχνιδιών TIMOCCO, ο θεραπευτής έχει την ευκαιρία να δουλέψει με το παιδί για την κατηγοριοποίηση των αντικειμένων.
Για παράδειγμα, σε ένα από τα παιχνίδια το μαϊμουδάκι (Timocco) βρίσκεται σε μια ήσυχη παραλία και θα πρέπει να συλλέξει τα φρούτα που πέφτουν από τον ουρανό και να τα  τοποθετήσει στο σωστό καλάθι. Το παιδί πρέπει να κατευθύνει το χέρι του στον αέρα προς τους καρπούς και να τους αρπάξει ακουμπώντας τους με το χέρι του. Στη συνέχεια, ο καρπός πρέπει να μεταφερθεί σε όλη τη διαδρομή στο κατάλληλο καλάθι.
Προσοχή
Το παιδί μαθαίνει πώς να κατευθύνει την προσοχή προς τα κύρια και σχετικά ερεθίσματα και να διατηρεί την προσοχή του στη δραστηριότητα.
Το πακέτο διαδραστικών παιχνιδιών TIMOCCO έχει φανεί ότι βοηθά τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να γίνουν πιο προσεκτικά και να μην εστιάζουν μόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού-συνεδρίας, αλλά και μετά από αυτό.
Μνήμη των ακολουθιών
Το Timocco βοηθά το παιδί να βελτιώσει την οπτική και ακουστική μνήμη των ακολουθιών. Σε ένα από τα παιχνίδια, το μαϊμουδάκι Timocco κάθεται σε ένα τραπέζι κουζίνας, που περιβάλλεται από κατσαρόλες και τηγάνια. Το μαϊμουδάκι Timocco και το παιδί πρέπει να ακούσουν μαζί την ακουστική και οπτική ακολουθία που παίζεται στην κουζίνα και να την επαναλάβουν.
Αριθμοί και ποσότητες
Το παιχνίδι ‘Σκάσιμο Μπαλονιών’, παρέχει στο θεραπευτή ένα εργαλείο για την πρώιμη εκμάθηση των αριθμών και των ποσοτήτων. Χρησιμοποιώντας τα ειδικά γάντια, το παιδί πρέπει χτυπήσει το μπαλόνι αρκετές φορές, σύμφωνα με τον αριθμό ή την ποσότητα των κουκκίδων που εμφανίζονται στο μπαλόνι για να μπορέσει να το σκάσει.